ПРОФИЛ

Рейтинг
9506
точки при гласуване
9

Mayya

създаден на 2016-05-07 13:27:28
Всички ваши коментари (245)
Дата Коментар
Страници
2019-12-12 09:15:09По-точно до КОЙ в България. На някой е платено за да ги "рециклира", а всъщност БГ да играе ролята на сметище. А, да видим, дали ще си затраем или някоя институция авторитетно ще обясни, че не е баш така новината.

Kъм статия В Италия спряха 815 тона пластмасов боклук, натоварен във вагони за България

2019-12-08 10:47:32Бетономорието продължава да расте, както растат и прокурорите - главен (явно зависим), независим, абсолютно независим, вселенски свободен и т.н. И какво от това - пак ще кажат, че законът е спазен, че не са на 100м от морето, че тия дюни не са ония дюни, че разрешителните са дадени правилно ... Южен Несебър, къмпинг Градина, Синеморец и така на всеки километър. И какво следва от това, че се знае и е оповестено - мълчание и багери.

Kъм статия Поредна офанзива по морето – леят бетон в Синеморец

2019-11-28 14:43:10Две министерства, които при друг управляващ въобще не биха съществували - на туризма и на младежта и спорта. Те са най-много за агенция, а реално - за дирекция в министерство. Интересно и как са си поделили ски-училищата - те спорт ли са или туризъм.

Kъм статия Министърът на туризма ще решава кой курорт е национален, а съветниците - къде ще се шуми

2019-11-26 13:10:49Въпросът е много дискусионен. Цитирам част от толямо изследване на лексиката на бългалски писатели: "Иван Вазов е използвал около 17 500 уникални за него думи - над 6 000 повече от Вера Мутафчиева, заемаща второто място, и близо 4 пъти повече от Емилиян Станев, който е на последно място по този критерий. Това се дължи отчасти на обема на творчеството му - анализираните текстове съдържат около половин милион думи. Макар и важен, този довод не е определящ - Димитър Талев, с разгледано творчество от близо 700 хиляди думи, е използвал само 8 600 думи, които другите автори не са. Ако разгледаме някои от думите, които само Вазов е използвал, бързо ще забележим голямо количество архаични и диалектни думи, както и други необичайни форми. Такива са например пусталите, махтареха, пивопийци, ухищрения и множество други. Лесно бихме могли да игнорираме това, обяснявайки го например с факта, че Вазов е писал преди много време и това е бил актуалният речник, който се е използвал тогава. Оказва се обаче, че за тези необичайни думи, а и за голямата му лексика изобщо, има по-сериозна причина. А именно - че Иван Вазов изрично се е стараел да обогатява книжовния език, вмъквайки множество думи от народния речник." Много книги от чужди автори са прочетени благодарение на адаптирани преводи. Явно, е усетена необходимост за адаптация и на Вазов, с цел да стане по-читаем за учениците. Но ... трябва да се извърши много внимателно към смисъла на написаното. Да се събере авторски колектив и всяка дума, едва ли не, да се прецени с каква да бъде заменена. Защото,за мен, превод на поговорки е недопустимо, и примерно - "Вържи попа да е мирно селото“: „Отстрани лидера и групата ще се разпадне" - е загубила смисъла си.

Kъм статия Преведоха 'Под игото' на... български

2019-11-23 22:25:37Става страшно - тази година във всички МУ имаше допълнителен прием на медицински сестри и акушерки и пак местата не се запълниха. Няма желаещи. Ако това продължи, в съвсем обозримо бъдеще, като се пенсионират в момента работещите, ще се окаже, че в бг няма да има такива специалисти. И тогава няма да се говори за лоша система и некомпетентност, просто защото няма да има за какво да се говори, кадри няма да има.

Kъм статия Жена, станала свидетел на трагедията с 3-годишното дете: Докторите направиха всичко възможно

2019-11-23 15:20:55"Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете." Щото държавата, в лицето на въпросното министерство и съответните общини не може да се грижи за собствените си плажове - ако това е основната задача на концесиите. И тогава ще е лесно контролируемо и ще се знае кой е разпоредил каквато и да било дейност. А не, местните хора и природозащитници, да се превръщат в пъдари и да следят за багери, трактори, дюни, бетон, диги, постройки, барирери и т.н. Само дето тогава държ.чиновници ще трябва да работят - мъкааа, мъка.

Kъм статия Дигата на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът трябва да плати 6900 лева глоба

2019-11-22 14:57:17И аз не искам да "врякам" по темата, но не знам защо ще се "изврякям" (както въпросната дама, не иска да говори, но явно някой не й е дал избор да го направи и да си мълчи, т.е. пак друг й е виновен). Всички ще умрем, но дотогава може някак да си помагаме да отложим този момент. Особено лекарите, особено на деца (пенсионерите и без това кучета ги яли). Понякога фаталният край идва внезапно, защото 3 дни са внезапно. Но независимо как са се развили нещата до него, може на е катастрофа, може да е нещастен случай, винаги се търсят причините. За да се види с какво може да се помогне следващ такъв път. И е много симптоматично, че дамата не търси потенциала за подобрение в действията на колегите си, а обяснението е, че е такава болестта и системата. Не вижда, че към тези родители и дете са се отнесли съвсем бездушно и нехуманно. Че са ти подмятали като вещи от висотата на своята лекарска недосегаемост и вечна правота. Същото събитие можеше да се развие така, че родителите, изправени пред жестоката неизбежност да кажат: Благодарим на д-р ......, които направиха и невъзможното да спасят нашето детенце. Дадоха вдичко

Kъм статия Д-р Бояна Петкова: Къде бяхте пролетта, когато педиатрите простестираха, за да имат възможност да лекуват вашите и моите деца?

2019-11-18 10:30:58Защото такава малоумна ни е здравната система. ТЕЛК означава Трудово-експертна лекарска комисия и тя би трябвало определя процента нетрудоспособност на пациента. А, да кажат всички чиновници, по каква логика ТРУДОВА комисия ще определя нуждите на деца, пенсионери, хора с увреждания, които въобще НЕ работят. Дете на 12 години и пенсионер на 80 ще минават през ТЕЛК. И попълват като дебили формуляри, които въобще не отговарят на случая. Ами, това е, ако щеме.

Kъм статия ТЕЛК в Пазарджик лиши дете с аутизъм от право на помощи и асистент

2019-11-16 14:20:42Издал заповед, отменил заповед. Ай, стига бе! Това да не е тука има, тука нема. Да му имам държавническото мислене - ще вземе от планината, да даде за имоти. Това вече не е изпълнителна власт, това са мижитурки на власт.

Kъм статия Зелените обжалват решение, с което площта на парк Витоша се намалява

Всички текстове и изображения публикувани в сайтовете на "Офф Медия" АД са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.