Правила за коментиране в сайтовете на "Офф Медия" АД

I. Ползване на форумите

Всеки потребител, който публикува мнения във форумите, се съгласява с общите условия за ползване на сайтовете на „Офф Медия“ АД. „Офф Медия“ АД не носи отговорност за достоверността, точността и полезността на потребителските мнения.

II. Регистрация, публикуване и оценка на мнения

За публикуване на мнения (коментари) в сайтовете OFFNews.bg и под-домейните му и OFFNews.bg се изисква потребителят да е регистриран в id.оffmedia.bg. Регистрацията е безплатна,но е възможна само за потребители , над 16г. За форума OFFRoad-Bulgaria.com важат специални правила за коментиране, които са публикувани тук.

Освен да публикува, всеки регистриран потребител има право и да оценява мненията на другите потребители. За да покаже отношението на аудиторията към изразеното мнение, системата ни автоматично променя визията на коментарите в зависимост от рейтинга им.

1. Регистрация на потребителите

Има 3 начина за регистрация:

1.1. Чрез Facebook, Twitter, LinkedIn и Google+

1.2. Чрез попълване на регистрационна форма. Въведете истински имейл – ще Ви е нужен за потвърждаване на регистрацията.

Задължителни при регистрацията са:

 • Потребителско име (никнейм);
 • Парола;
 • Валиден имейл, който е нужен за потвърждаване на регистрацията.
 • Да декларира , че сте над 16г.

1.3. Чрез OFFNews.bg. Всички регистрации във форума OFFNews.bg се прехвърлят автоматично в id.offmedia.bg. Ако сте регистриран потребител на OFFNews.bg, името и паролата Ви в id.OFFmedia.bg са същите.

Системата идентифицира потребителя чрез имейла, който е записал във OFFNews.bg. Ако опитате да се регистрирате в id.offmedia.bg със същия имейл, регистрацията Ви няма да бъде приета. Можете да смените мейла си за OFFNews.bg от Настройки/Промяна на електронната поща и парола.

Модераторите ще премахват профили с:

 • нецензурни или обидни имена в тях;
 • профили дублиращи, наподобяващи или осмиващи имена на публични личности;
 • профили, които се представят или наподобяват някой от екипа на „Офф Медия“ АД.

2. Оценяване на коментарите

До всеки коментар има знаци „палец нагоре“ и „палец надолу“ , чрез които се гласува съответно за положително и отрицателно отношение към коментара.

Право да гласуват имат всички потребители, включително и нерегистрираните.

Всеки потребител има право да гласува само веднъж на коментар.

Всеки потребител има точки при гласуване, които са отражение на неговия рейтинг.

При достигане на положителен рейтинг на коментар от + 50 (разликата между положителните и отрицателните оценки) коментарът се оцветява в зелено.

При достигане на отрицателен рейтинг на коментар от - 50 (разликата между отрицателните и положителните оценки) коментарът се оцветява в червено.

При достигане на отрицателен рейтинг на коментар от -100 коментарът се скрива. На негово място се появява съобщение „Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг. Ако все пак желаете да го видите, натиснете тук“

3. Рейтинг на потребителите

Всеки регистриран потребител има свой личен рейтинг, който се актуализира регулярно. Рейтингът му се визуализира при коментиране до потребителското му име.

Нерегистрираните потребители имат рейтинг 1, който не се актуализира.

3.1. Изчисляване на рейтинга

Рейтингът се изчислява, като за всеки 1000 натрупани точки се увеличава с 1 или съответно при намаляване на точките, с всеки 1000 загубени точки намалява с 1. Възможен е отрицателен рейтинг. Натрупаните точки са видими за регистриран потребител в интерфейса му за коментиране и в регистрационната му форма.

Всеки потребител стартира с 1000 точки, равняващи се на рейтинг 1. Потребителите на offroad-bulgaria.com стартират с 1500 точки, равняващи се също на рейтинг 1.

Ако точките например на новорегистриран потребител станат между 1000 и 1999, рейтингът е пак 1, от 2000 до 2999 е 2, от 3000 до 3999 e 3 и т.н.

Максимален рейтинг при гласуване 10.

3.2. Натрупване на точки

Точките на регистриран потребител се увеличават при следните случаи:

 • За публикуване на коментар получавате +5 точки.
 • Ако другите потребители гласуват преобладаващо положително за Ваш коментар. Моля, имайте предвид, че всеки потребител гласува с различни точки в зависимост от рейтинга си. Той може да изрази положително или отрицателно отношение.
 • За публикуване в OFFNews.bg на материал по Ваша информация получавате +1000 точки.
 • За гласуване в анкета получавате +5 точки, ако гласувате като регистриран потребител.
 • В края на всяка календарна година към рейтинга на потребителя се добавят +1000 точки, като бонус за постоянство.

3.3. Отнемане на точки

Ако другите потребители гласуват преобладаващо отрицателно за Ваш коментар. Моля, имайте предвид, че всеки потребител гласува с различни точки в зависимост от рейтинга си.

При наказание от модератор. Когато модератор скрие коментара заради нарушение на правилата, от рейтинга на коментиращия се отнемат 100 точки.

3.4. Отрицателен рейтинг

Регистрираните потребители с рейтинг 0 или с отрицателен рейтинг оценяват чуждите коментари с 1 точка, както и нерегистрираните потребители.

Ако потребител натрупа рейтинг – 1 (повече от минус 1000 точки), коментарите му избледняват и се виждат сиви.

Ако потребител натрупа рейтинг – 5 (повече от минус 5000 точки), коментарите му се скриват. Появява се надпис „Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук“. 

Ако потребител натрупа отрицателен рейтинг – 10 (повече от минус десет хиляди точки), регистрацията му се прекратява.

4. При публикуване на мнения във форумите не се толерират:

4.1. спам или непоискани търговски съобщения; 

4.2. мнения, които не са по темата на коментирания материал;

4.3. нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа, верска основа и омразна реч;

4.4. призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;

4.5. обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума;

4.6. порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права;

4.7. лични данни според Закона за защита на личните данни;

4.8. съдържание изцяло на чужд език;

4.9. информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции и други приложими норми.

III. Модерация

Мнения, които не отговарят на правилата за коментиране, могат да бъдат премахнати от модераторите на „Офф Медия“ АД.

Във всеки коментар има знак „!“ (Сигнализирай за неуместен коментар). С натискането му потребителите на форумите алармират модераторите да отделят специално внимание на проблемния коментар.

1. Последствия при премахване на коментар от модератор

Действията на Модератора имат 3 възможни последствия:

 • Изтриване на коментар без никакви последствия за потребителя. Това се прави при очевидна техническа грешка, качване на недовършен пост и т.н. В този случай коментарът просто изчезва.

 • Премахване на коментар заради нарушаване на правилата за коментиране. В такива случаи вместо поста на потребителя се появява надпис „Този коментар е скрит заради нарушаване на правилата“, а на потребителя автоматично се отнемат 50 точки.

 • Бан на профила. В зависимост от тежестта на нарушението и преценката на модератора, профилът на потребителя може да бъде блокиран за 24 часа, 72 часа или 7 дни. При системно или тежко нарушаване на правилата, потребителят може да бъде блокиран за неопределен срок.

2. Дублирани профили

При съмнения за използване на множество регистрации на един потребител, модераторите могат да блокират съмнителните профили.

3. Връзка с модераторите

Връзката с модераторите на регистрираните потребители е възможна по 2 начина:

Съобщение чрез линка „Връзка с модератор“, който е в профила на регистрираните потребители.

E-mail до moderator@offmedia.bg за потребителите с блокирани права. Писмото трябва да е изпратено от пощата, с която потребителят се е регистрирал.

4. Принципи на модерацията

Ние вярваме, че системата за мета модерация, в която читателите могат да скрият или да изтъкнат определен коментар, е по-добра отколкото субективната преценка на модераторите.

Затова ще се стремим към минимална намеса в коментарите. Коментари ще бъдат изтривани, само ако драстично нарушават правилата на коментиране.

В редки случаи коментар може да бъде редактиран, ако в малка част от него е допуснато драстично нарушение на правилата и редакцията му не променя смисъла на казаното от коментиращия.

Макар и рядко под определени статии коментарите могат да бъдат забранени.

5. Отказ от отговорност

„Офф Медия“ АД не поема отговорност за съдържанието на коментарите. Отговорността за съдържанието е изцяло на коментиращия. Въведените правила са с цел да се осигури по-комфортна среда за коментиращите във форумите.

6. Сигнали от засегнати лица

Засегнати в коментари физически и юридически лица могат да подадат сигнал за премахване на съответния коментар на имейл: moderator@offmedia.bg. В писмото трябва да има мотиви защо се иска изтриването на коментара и доказателства, че засегнатото лице е това, за което се представя, както и линк към материала, под който е проблемният коментар.

Екипът модератори си запазва правото да прецени мотивите и да вземе решение дали коментарът да бъде изтрит.

Одобрените за изтриване теми и конкретни мнения ще бъдат заменени от надпис "Коментарът беше премахнат по сигнал на засегнато лице или (името на фирмата (лицето), подала заявлението)".

IV. Актуализиране на правилата за коментиране

Правилата за коментиране могат да бъдат променяни по всяко време без предизвестие, като промяната ще е видима на тази страница.

Последна промяна 30.5.2018 г.
Всички текстове и изображения публикувани в сайтовете на "Офф Медия" АД са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.