ПРОФИЛ

Рейтинг
8163
точки при гласуване
8

yoghurt

създаден на 2017-04-10 09:46:05
Всички ваши коментари (459)
Дата Коментар
Страници
2022-01-18 05:59:23 Който не може да усети как внезапно от разговор за “ (европейски) ценности” минахме на разговор за “(европейски) дълг” да ползваш нещо обективно без причина - неразпространение на отмиращ вирус или пък невлизане в болница (припомням, че вчера 18% от новопостъпилите в болница са ваксинирани, от 27% ваксинирани общо, което е катастрофа) - 1. Явно е притъпил историческият си усет за процесите, поради дългите години на мир; 2. Явно не иска да потърси и възможна негативна причина за прокарването на дадено решение така насилствено, както в случая със принудителната ваксинация в спорта с един спорен продукт, ами иска да вярва само в позитивното. Нека обаче смъкнем розовите очила, най-малото подобна брутална намеса за употребата на един продукт, който няма отношение към ковид - както виждаме в момента боледуваме не от ковид, ами от грип у нас поне - последната седмица! - така че когато по подобен начин прокарваш нещо без смислени аргументи, означава че си оставил смисълът някъде на бунището, а ползваш едн акриза само като повод за нещо. Всъщност, това е и единственият показател, който е релевантен - дали настоящата криза е повод, или е криза сама по себе си. Исторически погледнато, икономически погледнато, както и емпирично потвърдено - настоящата криза изглежда много повече като един повод за социална примяна, от колкото като същинска криза. Факторите за подобна промяна може да са хиляди, но е много вероятно да са свързани с незавидното състояние на западната икономика, навлизането в колосални количества дълг и квази липсващо производство на терен. В миналото атакуваха Ирак за да си закърпят полжението, сега някак нито в Сирия, нито в Иран им се получи, трябва да спасят ситуацията някак. Без ангажимент.

Kъм статия Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?

2022-01-17 14:18:44Абсолютно, Кокотен, за съжаление. Но се дразня как “новото нормално” много галантно се измени, правят ни един успешен къндишънинг - сега се отпускаме с надежди в стил “Всичко отминава”, обаче да очакваме внезапно - “ последна ваксина, която ще го изкорени оконлатепно” този вирус. Съответно - ново всяване на вина и острациране на “безотговорните, неползващи предлаганият доста мощно продукт”. Истината е, че варицелата например беше къде-къде по-страшна, и за нея нямаше подобна политически-гарнирана реакция с разни ползи освен здравните, ако ги има въобще в настоящата ситуация. В този смисъл - заглавието е наистина пределно ясно, новото нормално е - ползваш продукта, или си острациран. Без аргумети.

Kъм статия Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?

2022-01-17 10:34:04При отминаваща пандемия, подобен ход представлява само разкриване на картите на заинтересованите от него и обида спрямо общественото здраве.

Kъм статия Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?

2022-01-16 18:25:21... Или когато Австрия се превърна в Австралия...

Kъм статия Законът за задължителната ваксинация в Австрия влиза в сила от 1 февруари

2022-01-16 15:34:44Всъщност, интересното не са толкова същинските събития, а нашата реакция спрямо тях. Имаме един обективно страхотен спортист, който вместо да потърси вратичка и да изпълни формално изискванията на чуждата държава, реши да отстоява позицията си за правото на избор относно собственото си здраве, в пълно съзнание че това може да му попречи да придобие 21вата си титла... Припомням че твърденията за ваксината като универсална панацея се обориха катастрофално от официалната статистика, освен за смъртността разбира се. Същевременно, имаме държава която учудващо много се поколеба в решението си - вместо още в подготовката на документите му да не му дадат виза, те са му дали всички разрешителни и са го допуснали да влезе и то два пъти. Абстрахираме се от хвалбите му в социалните медии и другите тъпотии, като “грешно попълненото квадратче”, това не е същината - ако беше, нямаше да бъде допуснат въобще да пътува. Та, нашата реакция спрямо събитията е интересната. Хора, за които до скоро той беше героят, моментално обърнаха палачинката, като разбраха че мненията им не съвпадат по въпросната тема. Не само, ами не намериха дори и секунда да се запитат - абе, аджеба, щом световният номер едно в тениса не приема принудително наложените мерки - дали не трябва аз да преосмисля нещо в светогледа си? Разбира се, че не, по-добре да го ударя на псувня и епитети към Балканския полуостров и Сърбия (която не че не ги заслужава исторически, но това е друг въпрос) . Колко е прекрасен, този нов свят в който има черни и бели, лоши и добри, в който чичко еди-кой-си е торбаланът - живот като детска приказка направо! Няма нужда от мисъл, няма нужда от морален компас - излиза някой по телевизията и ти казва - този е лошият - и ти, загубил критичното си мислене, просто поемаш - нали не искаш да береш срам да се съмняваш в пропагандираното? Няма нужда и от спомени - нима за хепатит сме се ваксинирали през три месеца, нищо че е къде по-опасен, а не три пъти за 20 години? Нима има нещо по-различно между настоящият вирус и другите трилиони вируси, които имаме в кръвта си, опитомявани в над 4 млн. години наша история? Не твърдя че не опасен, не съм противник на ваксинирането? Противник съм на политизирането, в употребата на здравен предтекст за отнемане на човешкото достойнство в едно задължително третиране с даден продукт, което е капиталистически тоталитаризъм, особено когато толкова брутално е оборено от фактите на място, като например статистиката от днес у нас.

Kъм статия Финално: Джокович няма да участва в Australian Open, трябва да напусне страната

2022-01-15 21:03:32Не, религията никак не е унищожена като структура ( : . Тя се намира вътре в сърцето ти, доколкото зная аз. Май не си пробвал, ами само си чувал. Същевременно, ако си наясно с политическите процеси в цяла Европа още от Просвещението насетне, с окрупняването на политиките на държавите в разни общества, чрез финансовата власт на банките, която е същинската власт всъщност, не би се колебал да свържеш точките на процесите, които виждаме и днес. Между фейсбук алгоритмите, инфлацията, пандемията и политическите решения които както Питърсън казва в последното си видео - сякаш целенасочено рушат работещи западни системи, вярвам би друзнал да имаш малко повече размах на мисълта. Нещата се изясняват само с времето ( : .

Kъм статия ''Загубихме битката с медиците, на които им говорят ''звездите''

2022-01-15 20:57:16Майтапя се за неандерталците, естествено. Съюзът е съюз преди всичко в умовете на хората. Когато на един човек не му е ясно докъде се простират неговите, и до къде твоите граници - в идеен план - стъпката за промяна и на същинските държавни граници е много малка. Мравешка. ОМО Илинден твърдят, че македонско малцинство е имало още от преди създаването на държавата ни. Което е смехотворно. Те твърдят, че Самуил се е бил с българи. Все едно да кажеш, че Наполеон е побеждавал французите във войните си. Разбирам те, че както и аз искаме децата от новите поколения да имат шанс да получат нормално, непропагандно образование. В случаят обаче, си имаме работа. враг, който работи съвсем целенасочено срещу нас, и той не се намира в Скопие. Сътветно, всяка отстъпка в идеен план е равносилна на загуба на територия, на “македонско малцинство” в Благоевград. Ако се уточни, че Македония е официализирана едва след като идват комунистите, едва след като Георги Димитров поръчва да им се измисли нов език, няма да има проблем да се признае каквото и да е било малцинство - то няма да може да и а териториални претенции. А сега, казват - ще спазваме договора - виждаме - гаврят се с дедите си, казват - ЖП линия ще имаме - гледаме - бурени отатък Вардар. Казват - култура - гледаме - щяха да линчуват почти Гарванлиев. Май не осъзнаваш силата на идеите!

Kъм статия Премиерът Кирил Петков ще бъде в Скопие на 18 януари

2022-01-15 15:28:55Доливо, донякъде е така. Но само донякъде. Психологически погледнато, това е една цяла държава страдаща от криза на идентичността, неврозно състояние, което във своите крайни състояния включва най-базисните човешки механизми на “бой или бягство”. В този случай всяка дискусия е безпредметна, когато имаш насреща си индоктринирани неандерталци. Даваш им малко храна и вода, да си облекчат нуждите, същи така - извиняваш се - регионът Македония нямаше да е на това дередже ако българските комунисти не я бяха предали, както искаха и Тракия, и Добруджа, начело с Георги Димитров. Но оттам нататък, ако си си имал работа с психопати някога - докато това състояние не се потуши, не може да се държиш с такива хора добре - това те го приемат за слабост, достойна за присмех. Докато самите те не направят стъпка, всяка преждевременна стъпка от твоя страна само те кара да губиш собствената почва от краката си, да обръщаш костите на умрелите си предци, да се отричаш от името си, име, каквото никоя друга страна в ЕС няма, припомням, затова и така безпрецедентно добре се разбрат с продажниците от Македония, които за една шепа лукзосен живот от българи станаха най-големите анти-българи. Така че, никакви отстъпки от същината, понеже в случая няма друга истина - истината е една. Може да се извиним за зулумите на комунистите, това е отделен въпрос, може да развиваме икономиката и културата си заедно, на основата на партньорски отношения. Но за всичко останало си има условия. Безусловната любов е за членовете на семейството ти, нали македонците не иската да са повече българи? Нека тогава ни уважават, и преди всичко - уважават самите сеге си и собствената си история. Да престанат да се кичат с гирлянди и да се обявяват за марсианци, само и само да не признаят че сме били едно някога, един народ с едно име, най-старото в Европа.

Kъм статия Премиерът Кирил Петков ще бъде в Скопие на 18 януари

2022-01-15 15:10:18Лесно човек се поляризира от интернет коментарите. Най-ценни остават истините, признати дори и отвъд зоната на удобство. Като например личният опит на Фишкейк (може ли да ползвам по-българска лексика като се обръщам към теб, рибенаторта, бай-дъ-уей ? Ти ме наричай кисело мляко ако искаш!) Понеже да кажеш нещо, което не е непременно в съгласие с възгледите ти - това е белег за търсене на истината, не за нужда от себеутвърждаване на гърба на другите. Това моментално значи, че с този човек може да си говорите и много вероятно няма да получиш дискусия с високоговорител, както уви често се случва.

Kъм статия Д-р Николова: Не сме имали толкова болни деца при предишните варианти

2022-01-15 14:37:22Dolivo, е това е друго нещо! Благодаря ти, това е коментар, който му е приятно да го чете човек. Джордън Питърсън гледам почти всекя седмица, впрочем, ти гледа ли последното му видео, против рестрикциите в Канада, граничещи точно с Оруел, или с филмите за които спомена? Разбира се, че неограничените възможности , висшето образование и кариеризма са “стерилизация”, дори друго -подобно нещо казва Гейтс, като говори за фондациите си - че ако хората имат достъп до образование и добро здравеопазване, няма да се налага да си правят по пет-шест деца в страните от третия свят (странен епитет, сякаш - втора категория хора казваме... каква лексика ние. набита само!) . Моите аргументи против задължителната ваксинация са не само здравни, ами най-вече хари-селдъновски, ако си чел “Фондацията” - впрочем, и тук в “Наука офнюз” имаше страхотна статия за кризите и точките на бифуркация, когато една система я изведеш толкова от равновесие, че не може да се върне обратно в изходна позиция. Сравни с климатичните промени, но и с ваксинацията на милиарди хора на планетата с нещо, за което нямаме данни за повече от 5 години напред. Не говоря за конкретният случай - ваксините минали и заминали, но ако продължаваме да живеем без ум на планетата си, без да осъзнаваме последствията от действията, ни чака много тежко бъдеще. Както видяхме, тази криза раздели хората на мислещи - способни да разсъждават, и на вярващи. И не, не говоря за Православието, говоря за новата медийна религия с нейните пророци - медиините корифеи, нейните методи за вкарване във вярата - страх от невидим враг и торбалан, вменяване на вина на несъгласния с теб като защитна реакция - fight or flight mode, ритуали за посвещаване като серификатите, които обективно в настоящият момемт предизвикват повече вреда от колкото помощ - припомням, че ваксинираните не спират заразата... А другият ми аргумент да не подкрепям ваксинацията най-сетне е политически, дори отново не е здравен - каквото казах, ако правото на собствени решения за здравето ни бъде отнето в името на “общото благо”, ступката към отнемане на решения за живота ни или за други наши базисни човешки състояния е мнооого малка,

Kъм статия ''Загубихме битката с медиците, на които им говорят ''звездите''

Всички текстове и изображения публикувани в сайтовете на "Офф Медия" АД са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.