ПРОФИЛ

Рейтинг
1000
точки при гласуване
1

Професор

създаден на 2022-05-17 17:24:58
Всички ваши коментари (6)
Дата Коментар
Страници
  • 1
2022-05-18 13:06:14Институцията НАЦИД се нуждае от реформиране. Непонятно е защо в списъка на НАЦИД на съвременните български научни издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни са включени български научни списания, които не покриват това изискване. Много от тях излизат само на български език и нямат дори импакт ранг (SJR), който е задължителен за включването на едно научно издание в световноизвестните бази данни Scopus и Web of Science. Например списание Животновъдни науки и много други. Защо в НАЦИД не отворят горните бази данни и да видят, че такива български издания не са включени там. На база горния списък на НАЦИД, през последните 6-7 години маса хора станаха доценти и професори с ниско стойностни публикации, в български списания които нямат дори импакт ранг (SJR), само защото били „включени в световноизвестните бази данни Scopus и Web of Science“ по НАЦИД !? Няма как по този начин да се издигне нивото на българската наука!

Kъм статия Истина или лъжа: има ли висши училища със 70% професори и доценти под изискванията на закона

2022-05-17 22:52:22Тази практика е често срещана и в други висши учебни заведения у нас. Например, деканът на Аграрния факултет при Тракийски университет, Ст. Загора, доц. Димитър Панайотов, който няма нищо като учен, не разрешава на професорите с доказани наукометрични показатели, научни постижения и международно признание да посещават катедрите и факултета след пенсионирането си. "Пази боже сляпо да прогледа"!

Kъм статия Ректор забрани физическия достъп на професор до университет

2022-05-17 22:18:33Председателката на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ - Лиляна Вълчева, която лично познавам, е доцент и синдикалист повече от 20 години. През този период тя получава едновременно поне две заплати и приказва само празни приказки в българските университети и по средствата за масова информация. Защо не покаже какъв български учен е? Вижте какво е нивото и като учен в международните бази данни! Защо в продължение на повече от 20 г. не сключи нито един браншов колективен договор в областта на висшето образование с МОН, какъвто има подписан синдикатът на българските учители към КТ „ПОДКРЕПА“, на базата на който един начинаещ учител през последните години получава повече от основната заплата на един професор от БАН и други университети?

Kъм статия Спрете да говорите в медиите, за да не проговорим ние! Как министър Денков и синдикалистка назидават ректорите

2022-05-17 19:40:46Редно е парите за заплати да се обвързват с правилата за атестация на академичния състав в българските университети! В коя страна членка на Европейския съюз не е направено това? В кой западен университет академичния състав получава заплати като в България на калпак, без сериозни и обективни критерии за оценка на преподавателската, научно-публикационната, иновационната и внедрителската дейност ? Навсякъде критериите в тези области са високи! Ректорите се вълнуват, защото университетите им са пълни със сива маса, която получава незаслужени заплати и е ненеспособна да покрие елементарни наукометрични и други важни изисквания. Не може държавата да продължава да харчи пари за фонд работна заплата без сериозни и обективни критерии за атестация на академичния състав и постигнати реални резултати! Ректори, които не им харесва предложението на МОН, да си подадат оставките, или да си осигурят сами средства за повишаване заплатите на сивата университетска маса, с която са се обградили!

Kъм статия Ректори: Не е редно пари за заплати да се обвързват с правилата за атестация

2022-05-17 19:09:55Проф. Геджиков е от "българските учени", които нямат дори профили в Scopus и в Web of Science. Чудно, как е станал доцент и професор без никаква наука. Как е било възможно общото събрание на Софийския университет и Съвета на Ректорите в България да го изберат съответно за Ректор и за Председател на този съвет???

Kъм статия Анастас Герджиков изгуби драматично поста председател на Съвета на ректорите

2022-05-17 18:26:53Известно е, че автономията доведе университетите ни до анархия. Качеството на учебния процес, научнопубликационната дейност на академичния състав, подготовката и реализуемостта на кадрите по някои специалности са под всякаква критика. Акредитациите са с ниско ниво. Заплатите в университетите не са диференцирани според приноса и качеството на работа. Ниски са минималните национални изисквания в отделните области и често не се спазват. Нарушават се процедурите по обявяването и провеждането на конкурси за академични длъжности. Например, присъждат се такива по научни специалности от една област и професионално направление чрез обявени конкурси в друга област и професионално направление, за да се заобикалят изискванията. Назначават се некомпетентни научни журита. На тази база сивата маса в науката е завладяла университетите ни. Доста наши „учени“ нямат нищо в профилите си в SCOPUS. Прав е министър Денков, че изискванията и контролът трябва да се повишат.

Kъм статия Спрете да говорите в медиите, за да не проговорим ние! Как министър Денков и синдикалистка назидават ректорите

Всички текстове и изображения публикувани в сайтовете на "Офф Медия" АД са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.